Συρία, 2005

Απρίλιος 2005: Μαζί με μια ομάδα 8 "πιστών" φίλων της εταιρίας πραγματοποιήσαμε 10ήμερη εκδρομή στη Συρία. Επισκεφθήκαμε τη Δαμασκό, τη Μααλούλα, την Παλμύρα, την Κοιλάδα των Χριστιανών, τη Χάμα, τις Νεκρές Πόλεις (Απάμεια, Σερτζίλλα), και τέλος το Χαλέπι. Είδαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα των περιοχών αυτών, με έμφαση στις ιστορικές διεργασίες και τους πολιτισμούς που τα δημιούργησαν.

 

Πολιτιστικές εμπειρίες από την Ελλάδα 

Α) Εκδρομές εσωτερικού με τη γενική θεματική : «Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα των μύθων»

1.     Ο Τρωικός κύκλος : Διήμερη

Μέσα από εξιστόρηση των βασικότερων πτυχών των ομηρικών επών, και κυρίως της Ιλιάδας, και με αναφορές σε μεγάλους τραγικούς κύκλους, όπως η Ορέστεια, οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται το βάθος και εύρος του μυκηναϊκού πολιτισμού. Η περιήγηση περιλαμβάνει ξενάγηση στις Μυκήνες, την Τίρυνθα, το Άργος και τη Λέρνα, με έμφαση στην τοπογραφία και με αντιπαραβολή μυθολογικών και αρχαιολογικών δεδομένων. Προβλέπεται διαμονή-διανυκτέρευση στο Ναύπλιο και επιστροφή μέσω Επιδαύρου. Συνδυασμός με παράσταση στο χώρο της Επιδαύρου είναι ιδανικός, αλλά όχι πάντοτε εφικτός.

 

2.    Ο Θηβαϊκός κύκλος και οι σκοτεινοί αιώνες : Διήμερη

Μια από τις λιγότερο γνωστές ιστορικές εποχές έρχεται στο προσκήνιο με την εκδρομή αυτή: οι πρώτοι αιώνες μετά την κάθοδο των Δωριέων, που χαρακτηρίζονται από περιορισμένες μαρτυρίες και κατάλοιπα και για το λόγο αυτό αποκαλούνται «σκοτεινοί αιώνες». Στην περίοδο αυτή, με την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, τοποθετείται ο Θηβαϊκός κύκλος που έχει εμπνεύσει τους τραγωδούς του 5ου αιώνα, ιδιαίτερα τον Αισχύλο και το Σοφοκλή. Η περιήγηση αρχίζει με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Θήβας και το μαντείο του Τροφωνίου. Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε την ακρόπολη του Γλα και κατευθυνόμαστε προς τους Δελφούς, το σημαντικότερο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας ακριβώς την περίοδο αυτή. Βλέπουμε πώς οι μύθοι αντικατοπτρίζουν τα πολιτικά γεγονότα και τις εξελίξεις. Προβλέπεται διανυκτέρευση στους Δελφούς, ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο την επομένη το πρωί και μεσημαριανό γεύμα στη γραφική πόλη του Γαλαξιδιού, όπου οι επισκπτες μπορούν να δουν και το μουσείο ναυτικής παράδοσης.

 

B) Εκδρομές εσωτερικού με τη γενική θεματική : «Στις κοιτίδες της αρχαιότητας»

Πρόκειται για μια εκδρομές και εκδηλώσεις που αφορούν τα σημαντικά κέντρα του ελληνικού πολιτισμού κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο. Προτείνονται οι εξής εκδρομές:

 

1.     Αρχαία Κόρινθος: Μονοήμερη

Η Κόρινθος υπήρξε κατά την αρχαϊκή και πρώιμη κλασική περίοδο μια πόλη που χαρακτηριζόταν από την εμπορική ευημερία και την καλλιτεχνική πρωτοπορία. Κορινθιακά αγγεία γεμάτα προϊόντα έφταναν σε κάθε γωνιά της Μεσογείου. Ο χώρος της αρχαίας Κορίνθου, ο οποίος ανασκάπτεται και μελετάται από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, αποτελεί υπόδειγμα ως προς την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης αρχαιολογικών πόρων. Προτείνεται επίσκεψη στο χώρο και το Μουσείο, καθώς επίσης και στην Ακροκόρινθο.

 

2.    Κλασική Αθήνα: Περίπατος

Όλοι γνωρίζουμε φυσικά τα επιτεύγματα της Αθήνας στην κλασική περίοδο. Ωστόσο η εισαγωγική διάλεξη θα μας δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουμε κυρίως τους μηχανισμούς που οδήγησαν στην άνοδο της Αθήνας μετά τα Περσικά, αλλά και στην παρακμή της κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου. Ένας περίπατος στους ενοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους του ιστορικού κέντρου θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε καλύτερα τη δομή της πόλης και να κατανοήσουμε τα έργα τέχνης που την κοσμούσαν. Προτείνεται επίσκεψη στην αρχαία Αγορά, την Ακρόπολη των Αθηνών, τη Νότια Κλιτύ της Ακροπόλεως, την Πνύκα και τον Κεραμικό.

 

3.    Αρχαία Αίγινα: Μονήμερη

Η Αίγινα κατά την αρχαϊκή και πρώιμη κλασική περίοδο υπήρξε ισχυρότατη ναυτική δύναμη και πρωτοπόρα στον τομέα του εμπορίου, αφού ήταν και η πρώτη ελληνική πόλη που έκοψε νόμισμα (τη γνωστή χελώνα). Το λαμπρό οικοδόμημα του ναού της Αφαίας στέκει για να θυμίζει την παλιά αίγλη. Αλλά και το ιερό του Ελλάνιου Δία, καθώς και αυτό του Απόλλωνα στο ακρωτήρι του Κρυπτού Λιμένα, αποτελούν χώρους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η εκδρομή μπορεί να συμπεριλάβει και περίπατο στη βυζαντινή-μεταβυζαντινή Παλαιόπολη, ένα λόφο με πληθώρα εκκλησιών, που εντυπωσιάζει με τη γαλήνη του.

 

 

4.     Κοιτίδες του Μακεδονικού πολιτισμού: τριήμερη

Η εκδρομή αυτή αποσκοπεί στο να ψηλαφίσει τον πολιτισμό της Μακεδονίας όπως αυτός διαμορφώθηκε υπό την καθοδήγηση του βασιλικού οίκου των Αργεαδών. Θα παρακολουθήσουμε πώς οι Μακεδόνες διαμόρφωσαν πολιτική ταυτότητα και εθνική συνείδηση, πώς λάτρευαν τους θεούς, πώς υπέταξαν όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και πώς άρχισε η εξάπλωσή τους ανατολικά. Τέλος θα γνωρίσουμε την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από τις ιστορικές μαρτυρίες αλλά και μέσα από τη μυθική της διάσταση, αυτή που κληροδοτήθηκε στους μεταγενέστερους. Η εκδρομή περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα τρία μεγάλα μακεδονικά κέντρα, το Δίον, την Πέλλα και τη Βεργίνα (Αιγές). Ως κέντρο διαμονής προτείνεται ο Πλαταμώνας ή η Σκάλα Κατερίνης. 

 

Γ) Εκδρομές εσωτερικού με τη γενική θεματική : «Βυζαντινή και μεταβυζαντινή Ελλάδα»

 

1.    Εκδρομή στις καστροπολιτείες του Μυστρά και της Μονεμβασιάς: διήμερη/τριήμερη

Εισαγωγή στην ύστερη βυζαντινή περίοδο και τους κλυδωνισμούς του βυζαντινού κράτους με την έλευση των Φράγκων κατά τη Δ’ Σταυροφορία. Θα γνωρίσουμε την πολιτεία του Μυστρά, με τα εκπληκτικά δείγματα αρχιτεκτονικής και τέχνης της λεγόμενης «παλαιολόγειας αναγέννησης», το –ελάχιστα γνωστό- Γεράκι με το επιβλητικό κάστρο και τις εκκλησιές της Μέσης και Ύστερης Βυζαντινής εποχής, και τέλος τη Μονεμβασιά, με την ενδιαφέρουσα ιστορία της που την έφερε αλώβητη ως τους νεότερους χρόνους.

 2.   Το Δεσποτάτο της Ηπείρου: Τριήμερη

Η εκδρομή παρακολουθεί την ύστερη βυζαντινή ιστορία μέσα από την αντιπαράθεση των Φράγκων και του βυζαντινού Δεσποτάτου της Ηπείρου, ενός από τους λίγους πυρήνες βυζαντινής εξουσίας κατά το 13ο και 14ο αιώνα. Περιλαμβάνει ξεναγήσεις στη Ναύπακτο (διανυκτέρευση), σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Αιτωλοακαρνανίας (Μονή Αγ. Νικολάου, Αγγελόκαστρο, Λεσίνι, Βόνιτσα), σύντομη περιήγηση στη Νικόπολη και τέλος το γύρο του Αμβρακικού με στάση στην Άρτα. Διαμονή προβλέπεται στη Ναύπακτο και τη Βόνιτσα.

 3.   Η κοιτίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: Διήμερη

Εκδρομή στην ορεινή Αρκαδία, με επίσκεψη στα σημαντικότερα κέντρα εξουσίας της Οθωμανικής Πελοποννήσου, όπου εκδηλώθηκε και πολύ νωρίς η επανάσταση. Οι συμμετέχοντες μεταφέρονται στο προεπαναστατικό κλίμα και βιώνουν όχι μόνο τις στιγμές της δόξας, αλλά και τα προβλήματα που τέθηκαν στην πορεία της επανάστασης και στον οραματισμό του ελληνικού κράτους. Η εκδρομή περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην Τρίπολη και το Λεοντάρι, τη Δημητσάνα, την Ανδρίτσαινα και την Καρύταινα. Για τους πιο «τολμηρούς» προτείνεται κατάβαση της κοιλάδας του ποταμού Λούσιου και επίσκεψη στις μονές που κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από το φαράγγι. Διαμονή προβλέπεται στη Δημητσάνα.

 

 

 

Ανάπτυξη: Diadrasis Logo